logo_elektromys.eu

/ STM8S208 Nucleo |

/ Úvod |

Vývojový kit NUCLEO-8S208RB se skládá ze dvou částí. Programátoru/Debuggeru zvaného ST-link V2/1 a desky s cílovým mikrokontrolérem. Jistě si všimnete, že ST-link lze snadno odlomit a používat ho jako samostatný programátor pro vaše další aplikace. To lze provést i bez lámání desky, ale o tom až někdy jindy. Část desky s cílovým mikrokontrolérem obsahuje stabilizátory napětí 5V a 3.3V, jumpery pro volbu napájecího napětí, uživatelské tlačítko (modré), reset tlačítko a postranní konektory. My se nyní podíváme podrobněji jak se s kitem zachází po hardwarové stránce. Všechny informace včetně schematu najdete i v uživatelském manuálu.

Horní část desky (s USB konektorem) tvoří ST-link (Programátor/Debugger), dolní část desky je vývojový modul s cílovým mikrokontrolérem.

/ Napájení |

Modul lze napájet ze čtyř zdrojů, které se přepínají pozicí jumperu JP2. Jumper na pozici označené:

Jumperem označeným JP3 volíme napájení mikrokontroléru, máme na výběr dvě kombinace: Abych to zbytečně nekomplikoval, ze začátku nám bude stačit kombinace JP2-STL, JP3-5V (tedy 5V napájení z USB přes elektronický spínač).
JP2 volí zdroj 5V napájení, JP3 volí zda k napájení mikrokontroléru použijeme 3.3V stabilizátor nebo ne.

/ Postranní konektory |

Vývody mikrokontroléru jsou připojeny na postranní konektory ke kterým budete zapojovat další obvody. Konektory jsou dvojího typu. Jedny nazvané Arduino (ty už asi znáte) a druhé nazvané Morpho. Z nějakého záhadného důvodu nejsou jednotlivé vývody na konektorech popsané, takže k orientaci musíte používat následující obrázek (nebo vytištěnou kratičku).

Popis konkektorů v uživatelském manuálu. NC = Not Connected (není připojeno)

/ LED a tlačítko |

Na vývod PC5 je přes tranzistor připojena LED (LD2), kterou můžete rozsvítit přivedením log.1. Díky tranzistoru LEDka pin PC5 nijak nezatěžuje a nic vám nebrání připojit k němu libovolný další obvod (a i kdyby toto minimální ovlivňování vadilo, je možné LEDku odpojit rozpájením propojky SB2). Na pinu PE4 je připojeno tlačítko B1 (modré). Tlačítko je vybaveno pullup rezistorem (4k7) a kondenzátorem 100nF k ošetření zákmitů. Tato konfigurace blokuje pin PE4 a není možné ho vužít k jiným účelům (Jedině úpravou modulu a odpájením propojky SB3). Blíže si použití těchto dvou prvků okomentujeme v dalších lekcích.

| Odkazy /

Home
| V1.01 27.4.2020 /
| By Michal Dudka (m.dudka@seznam.cz) /